PENCAK SILAT & LANGKAH

DAGRETREAT in Zuid Beijerland

 Zuid 

NIET VOOR BEGINNERS

Je bent een vechtsporter of hebt dit al langere tijd gedaan.

Je wilt graag meer weten van de
Indonesische zelfverdedigingskunst Pencak Silat

Je vindt het leuk om van een Guru Besar (nieuwe) technieken te leren

Tijdens deze bijzondere dag leer je één van de Langkah's
en technieken uit de prachtige stijl van Pencak Silat Chimande.

Je start de dag met een krachtige yogales, meditatie en ademhaling zodat je een goede basis creëert voor de Langkah en Pencak Silat sessies.

Omdat het een dagretreat betreft, is er ook tijd ingepland voor  meditatie, ademhaling en ontspanning.
In eerste instantie is dit wellicht niet wat je samen ziet met zelfverdediging. Echter niets is minder waar, de beste vechtsporters zijn meester in meditatie, ademhalingstechnieken en flexibiliteit. 
Dit geeft oa focus, balans en verbinding met het lichaam waardoor ze nog beter hun passie kunnen beoefenen en zorgen voor snel herstel en zo min mogeijk blessures.

De Pencak Silat en Langkah sessies worden gegeven door Guru Besar Marcell 

Met ruimt 55 jaar ervaring en als een van de weinigen in Nederland met een certificaat van de IPSI in Indonesië is Pencak Silat een levenswijze voor hem geworden. 

Naast Pencak Silat heeft hij zijn talenten verrijkt met diverse andere vechtsporten. Met zijn vriendelijke en open karakter raakt hij ieders hart en met zijn kracht en geduld haalt hij het beste in je naar boven.

Jeanne-yoga-retreat

De yoga- en coachingsessies worden gegeven door Jeanne, een counselor, yoga- en pilatesleraar en IAYT 800H geaccrediteerde yoga therapeut. 

Ze heeft haar kennis verder verrijkt met Hatha, Yin Yoga, Vinyasa, Restorative en Yoga Nidra. 

Haar grootste passie is het overbrengen van wat yoga voor jou persoonlijk kan betekenen en hoe je in dit leven het beste uit jezelf kunt halen. 

Ze inspireert, motiveert en daagt je uit, zodat je op een dieper niveau weer in contact komt met jezelf, soms zelfs ongemerkt.

Wat is een dagretreat?

Een dagretraite is een soort retraite die plaatsvindt in de loop van één enkele dag. Het houdt meestal in dat je tijd vrijmaakt van dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden om deel te nemen aan activiteiten die ontspanning, inspanning, reflectie en persoonlijke groei bevorderen.

Dagretraites kunnen sterk variëren in hun focus en activiteiten, afhankelijk van het doel en de doelen van de retraite. Sommige kunnen gericht zijn op fysieke activiteiten, terwijl andere gericht kunnen zijn op spirituele oefeningen zoals meditatie. Sommige kunnen bestaan uit workshops of lessen over onderwerpen als mindfulness of creativiteit, terwijl andere gericht zijn op zelfzorgactiviteiten zoals massages of spabehandelingen.

Het idee achter een dagretraite is om de mogelijkheid te bieden afstand te nemen van de dagelijkse routines en verantwoordelijkheden en deel te nemen aan activiteiten die zelfzorg, ontspanning, ontwikkeling en persoonlijke groei bevorderen. Het kan een geweldige manier zijn om jezelf op te laden en op te frissen zonder je te verplichten tot een langere retraite of vakantie.

Pencak Silat

Pencak Silat is een traditionele krijgskunstvorm die is ontstaan in Zuidoost-Azië, met name in Indonesië. De kunstvorm wordt gekenmerkt door zijn unieke combinatie van zelfverdedigingstechnieken, dansachtige bewegingen en fysieke conditieoefeningen.

De term “Pencak Silat” verwijst naar een breed scala aan verschillende stijlen en technieken, elk met hun eigen unieke benadering van vechten en zelfverdediging. Een van de belangrijkste aspecten van de kunst is de nadruk op vloeibaarheid en aanpassingsvermogen, waardoor beoefenaars gracieus en behendig op elke situatie kunnen reageren.

De kunstvorm wordt ook zeer gewaardeerd om zijn culturele betekenis, met veel beoefenaars die het gebruiken als een middel om het traditionele Indonesische erfgoed te behouden en culturele uitwisseling tussen verschillende gemeenschappen te bevorderen.

Ondanks zijn traditionele wortels is Pencak Silat in de loop van de tijd ook geëvolueerd om moderne trainingsmethoden en -technieken te integreren, waardoor het een zeer effectieve vorm van zelfverdediging en fysieke fitheid is geworden. Tegenwoordig wordt het beoefend door mensen over de hele wereld, met veel scholen en organisaties die zich toeleggen op het promoten en bevorderen van de kunst.

Over het algemeen vertegenwoordigt Pencak Silat een unieke mix van culturele traditie, fysieke discipline en praktische zelfverdedigingstechnieken. Zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen maken het tot een waardevolle kunstvorm voor mensen van alle leeftijden en achtergronden, en zijn rijke culturele geschiedenis maakt het tot een belangrijk onderdeel van het werelderfgoed van vechtsporten.

Langkah

De Langkah is een fundamenteel concept in de Indonesische krijgskunst pencak silat. Het verwijst naar voetenwerk en bewegingspatronen die door beoefenaars worden gebruikt om technieken uit te voeren en aanvallen te ontwijken.

Langkah omvat een combinatie van stappen, bewegingen en draaipunten met de intentie om balans, snelheid en behendigheid te maximaliseren.

Door jarenlange oefening kan een bekwame beoefenaar vloeiend en naadloos bewegen, waardoor het moeilijk wordt voor tegenstanders om hun bewegingen te voorspellen.

De Langkah wordt ook gebruikt om een sterke houding en energie te creëeren, wat cruciaal is in silat omdat het beoefenaars in staat stelt om kracht te genereren in hun aanvallen en aanvallen te weerstaan. Het beheersen van de langkah is volgens de hoogleraren een cruciale stap om een bekwame silat-beoefenaar te worden.

Er zijn enkele overeenkomsten tussen de Indonesische langkah in pencak silat en de bewegingen in Tai Chi en Qigong. Alle drie de oefeningen richten zich op vloeiende, weloverwogen bewegingen die balans, coördinatie en algehele gezondheid bevorderen. Ze benadrukken ook het belang van ademhaling en mindfulness tijdens het oefenen.

Er zijn echter ook opvallende verschillen tussen deze methodes. Pencak silat is een krijgskunst die meer nadruk legt op zelfverdedigingstechnieken en sparring, terwijl Tai Chi en Qigong meer gericht zijn op het bevorderen van gezondheid en welzijn. Bovendien zijn de specifieke bewegingen en technieken die in elke praktijk worden gebruikt, uniek voor hun respectieve disciplines.

De Omgeving

Je bevindt je op het landgoed Sentiamo waar een oude boerderij onlangs is omgetoverd tot een locatie waar je kunt verbinden, ontdekken en creëeren.

Het landgoed heeft zijn eigen stukje bos waar je in de pauze een wandeling kunt maken. Als het weer het toelaat zullen we in de buitenlucht de Langkah en een meditatie beoefenen.

De Accomodatie

Bij een dagretreat hoort uiteraard ook een gezonde maaltijd. Daarom zorgen we voor een vegan lunch met biologische producten. Gedurende de dag is er koffie, thee, water en een verse gezonde juice. 

WANNEER

Zaterdag 17 juni

 

Het programma

Aankomst

Power yoga, meditatie en ademhaling.

De Langkah

Lunch

Filosofie

Technieken & Pencak Silat

Ontspanningsmeditatie

08:50 – 9.00

09.15

10.30

12.30

13.30

14.30

16.30

 

Tarieven

1 persoon

Duo 

€195 pp

€175 pp

Aanvullende informatie

Inclusief

  • Workshop van 9.00 tot 17.00
  • Lunch
  • 1 x Welkomsnack en juice
  • Koffie, thee, water, fruit

Deze retreat is niet geschikt voor beginners.
Heb je twijfels, neem dan contact met ons op zodat we kunnen inschatten of deze dag voor jou geschikt is.