Bikram Yoga

posted in: Blog, Yoga Stijlen | 0

De oorsprong van Bikram

Yogiraj BikramDe oprichter van Bikram yoga komt, het kan bijna niet anders, uit India. Yogiraj Bikram Choudhury is in 1946 geboren in Calcutta en begon (volgens de informatie op internet) al op zijn vierde levensjaar zichzelf in allerlei diehoekjes te vouwen onder begeleiding van Bishnu Ghosh, de jongere broer van Paramahansa Yogananda. (auteur van The Autobiography of a Yogi) Bikram beoefende ongeveer vier tot zes uur per dag yoga. (dus stop met de verwachting dat je zelf zo lenig moet zijn). Eenmaal dertien won het de Nationale India Yoga Championship en was vervolgens drie jaar lang onverslagen. Toen sloeg het noodlot toe, op zeventienjarige leeftijd bezeerde Birkam zijn knie tijdens het gewichthefffen. (in mijn ogen best bijzonder gezien het feit dat de meeste yoga guru’s goed naar hun lichaam luisteren en veel controle hebben, duidelijk een les voor de toekomst) Europese artsen zeiden dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Bikram accepteerde deze uitspraak niet en onder begeleiding van zijn leermeester creëerde hij een serie van 26 houding, die zijn gezondheid volledig hebben hersteld. Uiteindelijk vroeg Bishnu Ghosh of Bikram met deze nieuwe stijl yogascholen wilde beginnen in India. Deze scholen bleken zo succesvol dat Bikram naar Japan reisde om ook daar twee scholen te openen.

 

Bikram yogaDit was het begin van een nieuwe wereldwijde trend. Hij kwam in 1973 de VS op uitnodiging van President Nixon en Shirley Maclaine. Tja, probeer dat maar eens te weerstaan en zoals dat dan gaat rende alle beroemdheden en atleten massaal naar Bikram om sterker, mooier, slanker of beter te worden. Bikram staat trouwens ook bekend om zijn kleine zwarte zwembroekje.

Bikram heeft ook bijgedragen aan diverse onderzoeken in zowel de VS als Tokyo. Inmiddels is aangetoond dat yoga weefsels regenereerd en chronische ziekten kan verbeteren en zelfs genezen en dat yoga geschikt is voor alle leeftijden en niveau’s.

 

Wat is Bikram Yoga ?

Bikram Yoga is een vaste serie van 26 asana’s. Deze worden uitgevoerd in een ruimte waar het ongeveer 40 graden is. Dit is speciaal ontworpen om zo de spieren en pezen warmer te maken waardoor ze met meer gemak kunnen strechen en de student minder last heeft van blessures. De 26 houdingen brengen systematisch vers zuurstofrijk bloed door het lichaam naar ieder orgaan en vezel om zo alles te kunnen herstellen. Met als gevolg een beter gewicht, sterkere spieren, meer energie en een gevoel van welzijn. Een Bikram yogales duurt 90 minuten en behalve de 26 asana’s doet men ook twee ademhalingsoefeningen.

Bikram & Hot Yoga, is dat dat hetzelfde?

Nee, Hot Yoga is net een beetje anders. Klik hier om meer te lezen over Hot Yoga

Follow Jeanne:

yoganista en webcare profesional

Jeanne is ooit verlieft geworden op Yoga terwijl ze in Thailand was. Ondanks fysieke uitdagingen is yoga sindsdien een passie geworden. Ze is geen benen in de nek yogadocent maar desalniettemin houdt ze wel van een pittig lesje. Ashtanga Vinyasa yoga is dan ook haar favoriete stijl

Latest posts from