Het paradijs op aarde, het eiland der goden, het land van de glimlach, het laatste paradijs. Allemaal uitspraken voor dit mooie mystieke eiland in de Indische oceaan

 

Bali algemene informatie

Als je nog nooit op Bali bent geweest wil je vast wat algemene informatie over dit prachtige eiland. Het eiland Bali is niet groot maar er valt voldoende op te beleven. De geweldige mix tussen cultuur, natuur, strand en het nachtleven zorgen ervoor dat iedereen zijn draai hier zou kunnen vinden. Wil je naar Bali voor strandvakantie met je gezin dan is Sanur zeker een aanrader. Mooie hotels, niet te ver overal vandaan maar toch rustig. Of heb je meer behoefte aan een actieve reis en wil je meer van het originele Bali zien? Dan is Ubud wellicht een mooie locatie om van daaruit Bali verder te verkennen.

Bali is ongetwijfeld het bekendste eiland van de Republiek Indonesië, maar is bij lange na niet de grootste. Indonesië bestaat uit meer dan 13.000 eilanden, waarvan er zo’n 6000 niet zijn bewoond. Bali is een van de 27 provincies van Indonesië en is met zijn 5632 km2 een van de kleinste onder de eilanden van de grootste archipel op aarde. Van oost naar west meet het ongeveer 153 km, en van noord naar zuid 112 km. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja. Sinds die tijd is dat Denpasar.

Dicht oerwoud bedekt ongeveer een derde deel van westelijk Bali. In deze nauwelijks bewoonde landstreek zouden nog tijgers, krokodillen en wilde buffels voorkomen. De droge vegetatie van de savanne overheerst in het zuiden op het schiereiland Bukit, waarvan de bizarre steil kust abrupt in de Indische Oceaan overgaat.

In het oosten van het eiland ligt het hoogste bergmassief (3000m) de Gunung Agung. Wiens uitbarsting voor het laatst in 1963 plaats vond. Door de Balinezen wordt deze vulcaan heilig gevonden en vol respect ‘Grote Berg’ genoemd. Ten noordwesten van deze vulcaan ligt de Gunung Batur (1717m). Beide zijn met speciale begeleiding te beklimmen en hebben verschillende moeilijkheidsgraden. De langste tocht begint laat in de avond en vindt plaats op de Agung. Deze toch duurt vijf uur en eindigd op ongeveer 1100 meter hoogte tijdens de zonsopgang.

Dat Bali internationaal zo bekend werd heeft het eiland vooral te danken aan zijn imposante natuur, godsdienst, cultuur en verder ook aan de vriendelijke bewoners. Eeuwen lang was Bali een vergeten eiland, waar zich een totaal eigen wereldje afspeelde. De bewoners hadden nauwelijks of geen contact met die van andere eilanden.
Pas vanaf het midden van de 19e eeuw kwam het eiland geleidelijk aan onder Nederlands bestuur. De uiteindelijke, bloedige onderwerping vond in 1906 plaats, nadat de Balinese adel in Bandung (mannen, vrouwen én kinderen) massaal Perang Poepoetan (zelfmoord) pleegde door slechts gewapend met een kris en een klewang op het vijandelijke vuur in te lopen. Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd Bali ‘ontdekt’door een klein aantal kunstenaars en kunstliefhebbers, die geboeid raakten door de creativiteit van de Balinezen, die moeiteloos de mooiste schilderijen maakten en schijnbaar zonder enige inspanning de indrukwekkendste beeldhouwwerken schiepen. In de jaren vijftig ontdekten de rijken en bekenden der aarde Bali. Aangetrokken door de schoonheid van en rust op het eiland en de vriendelijke en gastvrije bewoners en maakten zo de weg vrij voor de honderdduizenden toeristen per jaar die nu naar Bali komen.

Het eiland beschikt over een kleurrijke vegetatie, die deels door de natuur en deels door mensenhanden is gecreëerd. Duizenden terrasvormige rijstvelden moeten woekeren met de ruimte. Het kleine eiland herbergt bijna 3.5 miljoen bewoners, die iedere dag moeten eten en drinken. Uit pure noodzaak hebben de Balinezen dan ook het overgrote deel van het land van de natuur overgenomen om in hun levensonderhoud te voorzien. Toch lijkt deze ingreep volledig harmonieus te zijn verlopen. De rijstvelden worden afgewisseld met ongerepte tropische wouden, waaruit beekjes zuiver bronwater naar beneden stromen en uiteindelijk tot forse rivieren uitgroeien. En overal waar men zich op Balibevindt ziet men de kleurrijkste bloemen. En de Balinezen? Zij vormen één geheel met het natuur schoon van hun eiland

Tempeloffers

De offers aan de goden bepalen op Bali niet alleen het ritme van de dag maar nog veel meer het ritme van het leven.Wanneer er moet worden geofferd, hoe vaak, waar en in welke vorm, is eeuwen geleden al vastgelegd in heilige geschriften waarop het hindoeïsme is gebaseerd. Heilige lontar boeken, smalle kunstig bij elkaar gehouden gedroogde palmbladeren, waarop priesters met de hand destijds het geloof en de beleving ervan vastlegden, bevatten niet alleen de gebeden of mantra’s om de goden aan te roepen, maar ook de cyclus van religieuze ceremonies en hoe ze moeten worden ingevuld. Deze voorschriften worden nog steeds gevolgd. Offers zijn onlosmakelijk verbonden met de ceremonies die het leven van praktisch iedere Balinees beheersen. Offeren betekend voor hem het tonen van respect en dankbaarheid aan alles en iedereen in zijn omgeving, waarbij de goden en de demonen de belangrijkste zijn en dan ook nooit mogen worden vergeten.

Het is niet alleen traditie maar ook de plicht van iedere Balinese familie dagelijks twee keer een eenvoudig offer aan de goden, demonen en overleden familieleden te brengen. Dat gebeurt in en bij de huis tempel en op plaatsen die voor de familie belangrijk kunnen zijn. ‘s Ochtends moet er worden geofferd nadat de vrouw des huizes heeft gekookt. Er mag pas worden gegeten na de offering. Dat doet ze volgens voorschrift altijd gekleed in traditionele Balinese kleding.

Arm of rijk, wanneer het een tempelceremonie betreft dan wordt er altijd meer tijd, geld en energie aan de offers besteed. Afhankelijk van hoe belangrijk de ceremonie is, hetgeen is beschreven in de heilige lontar boeken, wordt er al lang tevoren met de voorbereidingen begonnen. Is er een ceremonie voor de familie tempel in het vooruitzicht dan verdelen de vrouwelijke familieleden de taken, die vooral bestaan uit het maken van de decoraties voor de tempel en de offers. Voor de mannen is de bereiding van het ritueel eten weggelegd. Ofschoon mannen ook decoraties en offers mogen maken, is vrouwen niet toegestaan bij de ‘keukenwerkzaamheden’ voorafgaand aan de ceremonie behulpzaam te zijn. De mannen moeten op deze dag al voor dag en dauw op omdat het vee, waarvan het vlees wordt geofferd en later wordt gegeten, nog voor zonsopgang gedood dient te worden. Daarna wordt begonnen met het schoonmaken van de kruiden en specerijen die nodig zijn voor de bereiding van de gerechten. Dat gebeurt meestal in een gemeenschappelijke ruimte waarover elk Balinees dorp beschikt. De offers worden op een sierlijke schaal op het hoofd naar de tempel gedragen. Vindt de ceremonie in de dorps tempel plaats, dan gaan de vrouwen er vaak gezamenlijk en in optocht heen en dat biedt een kleurrijk schouwspel. Bij de tempel aangekomen worden de torens op een groot podium geplaatst, waarna alle tegelijk door de priester worden gewijd en geofferd. Het ritueel bereide eten wordt na afloop van de ceremonie in de tempel genuttigd.

Kuta

Kuta is meer dan alleen een groot strand. Kuta is de activiteit en entertainment speelplaats van Bali, gelegen op enkele minuten rijden ten zuiden van de hoofdstad Denpasar. Het gebied dat bekend staat als ‘Kuta’ kan grofweg worden verdeeld in vier gebieden: Seminyak, Kuta, Legian en Tuban. Kuta is een bloeiende toeristische trekpleister, vooral populair onder de jongere reizigers.

Kuta Beach was het eerste strand dat door toeristen werdt ontdekt en wordt momenteel nog steeds beschouwd als een van de favoriete stranden. De zuidelijke (Tuban) kant van het strand wordt begrensd door de start-en landingsbaan van de luchthaven, waardoor je een adembenemende landing kan ervaren. Het strand strekt zich zo ver noordelijk als het oog kan zien waaronder Tuban, Kuta en Legian die gezamenlijk bekend staan ​​als “Kuta Beach ‘. Langs Kuta Reef zullen de golven u uitnodigen om uw surf vaardigheden te testen. Het is een wereldberoemde strand om te surfen, echter door stromingen en sterke onderstroom kan het minder geschikt zijn om te zwemmen.

Naast het feit dat Kuta, met zijn spectaculaire zonsondergangen, de nummer 1 Sunset Site in Bali is, is het ook het centrum van het nachtleven in Zuid-Bali en een shopping mekka, Deze voormalige Hippies ‘Paradise’ is nog steeds een paradijs voor de liefhebbers van zon, zee en zand. Accommodatie varieert van internationale hotels naar huis-verblijf. Het dorp is een levendige locatie en is vol met restaurants, winkels, discotheken en andere toeristische voorzieningen. De meeste hotels en resorts in en rond Kuta omvatten spa’s die massages en schoonheidsbehandelingen te bieden. De grotere hotels bieden meestal ook een scala aan sportfaciliteiten

Sanur

Het rustige dorpje Sanur was Bali’s eerste toeristische badplaats en het dichtstbijzijnde strand naar de hoofdstad van Denpasar. Zich uitstrekkend langs een brede strook van de kust naar het oosten, is Sanur beschermd door een ondiepe rif. Hotels, bungalows en aangelegde tuinen zijn het gezicht van de oceaan en het pittoreske strand boulevard strekt zich uit over de gehele lengte van Sanur. Watersporten zijn erg populair in dit gebied, zowel binnen als buiten het rif. Sanur is een centraal gelegen locatie en dicht bij andere toeristische resort gebieden.

Het strand is erg rustig en het is de beste plek om te ontspannen voor bezoekers die een rustige en vredige vakantie willen. De andere noordelijke stranden hebben vulkanisch zwart zand, een overblijfsel van de grote vulkaan uitbarstingen van het verleden, maar de zuidelijke stranden zijn wit zand zoals alle stranden op het zuidelijke deel van Bali. Sanur biedt vele goede hotels, villa’s, restaurants, winkels en andere toeristische voorzieningen. Sanur is ook de ideale plek voor een rustige familievakantie.

Ubud

In veel opzichten wordt Ubud beschouwd als het culturele hart van Bali. Gelegen in de koele bergen, op slechts een uur rijden ten noorden van de luchthaven en de resorts in het zuiden van Bali, deze traditionele stad is tevens de thuisbasis van de Balinese koninklijke familie. Ubud is het bloeiende centrum van ambachten. Rondom Ubud de liggen dorpen zoals Camphuan, Penestanan, Peliatan en Batuan welke zijn gespecialiseerd in ambachten en houtsnijwerk die worden verkocht over het hele eiland. Er zijn vele winkels die antiek, houtsnijwerk, handwerk, textiel, schilderijen en sieraden. Tevens vindt u hier enkele van de beste kunstmusea in het land, tientallen ateliers, een uitstekende lokale ambachtelijke markt, en galerie verkoop van lokale en internationale kunst. Een andere bekoring van Ubud is de landschappelijke afwisselende, wondermooie omgeving. Ravijnen, rijstvelden, tropische bossen, authentieke dorpjes en oude tempels.

Denpasar

De hoofdstad van Bali maakte ooit deel uit van de Badung regency. In 1992 werd het gebied afgespitst. Het is een oud handelscentrum en haar naam betekend “ten oosten van de markt”. Het is het hoofdkwartier voor de overheid, de media, van het eiland belangrijkste banken, luchtvaartmaatschappijen kantoren en ziekenhuizen. Bali twee universiteiten, Udayana en Warmadewa, zijn ook hier gevestigd.

Denpasar is een van de meest volledig geïntegreerde en tolerante steden van Indonesië, met aparte kampung van Bugis, Arabieren, Indiërs, Chinezen, Madurezen en Javanen. Zonder twijfel is het de rijkste, de belangrijkste stad in het oosten van Indonesië. Tenzij je hier een bedrijf hebt, heeft de stad weinig charmes, behalve dan die rustig steegjes achteraf waar de mensen heel vriendelijk zijn.

Bezienswaardigheden

Behalve prachtige stranden kan een reis naar Bali worden aangevuld met cultuur, natuur, kunst, de geestelijke of, nog beter, al het bovenstaande.

Bij een eerste bezoek aan Bali kan men nogal overweldigt zijn. Door de hoeveelheid van aanbod kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. De meeste willen immers ook genieten van de zon en de zee. Hieronder hebben we een overzicht samengesteld om u een eindje op weg te helpen.

Pura Besaki
De Besakih tempel is meer dan duizend jaar oud, en bij de Balinezen bekend als de “Moeder tempel van Bali” . Hij ligt op de hellingen van de berg Agung, op een verheven 1.000 meter Besakih is de grootste en heiligste van alle Balinese tempels. Achttien verschillende heiligdommen die tot verschillende regentschappen en kaste toebehoren omringen de drie belangrijkste tempels die gewijd zijn aan Shiva, Brahma en Vishnu. Een bezoek brengen aan de tempel is voor de Balinezen een speciale bedevaart. De uitstraling op de berg geeft het geheel een bijna mystieke kwaliteit.

Pura Tanah Lot
De koninklijke Taman Ayun tempel werd gebouwd door een van de laatste Javaanse priesters die naar Bali was gekomen in de 16e eeuw. De tempel staat op de top van een enorme rots, omringd door de zee en is een van de belangrijkste zeetempels op Bali. Tanah Lot is een hommage aan de geestenbewakers van de zee. De giftige zeeslangen die zijn gevonden in de grotten aan de voet van het rotsachtige eiland worden verondersteld bewakers van de tempel te zijn, tegen kwade geesten en indringers.

Pura Luhur Ulu Watu
Dit is Bali’s meest spectaculaire tempel hoog gelegen op een klif aan de rand van een plateau 250 meter boven de golven van de Indische Oceaan. Opgedragen aan Dewi Danu, de heerseres over zeeën en meeren, is de beroemde Pura Luhur Uluwatu tempel een architectonisch wonder in zwart koraal rotsen, prachtig ontworpen met een spectaculair uitzicht. Een populaire plek om de zonsondergang te bekijken.

ps. Kijk uit met brillen, etenswaren en drinkflesjes. De apen die daar rond hoppen vinden het een sport om dit soort zaken af te pakken. Bij voorkeur de apen ook niet voeren en zeker niet pesten.

Tegallalang Rice Terrace
Gezegend door de koelere lucht en de geografische locatie, is Ubud beroemd geworden om zijn prachtige taferelen van rijstvelden met betrekking tot ‘Subak’ (de traditionele Balinese irrigatie systeem), die volgens de geschiedenis werd onderwezen door een vereerde heilige man uit India genaamd Rsi Markaneya in de achtste eeuw. Wilt u deze terassen te ontdekken? Ga dan eens naar een van de dorpen rondom Ubud , zoals Pejeng, Tegallalang en Campuhan, waar u kunt genieten van de geweldige rijstvelden met uitzicht over de heuvels en de rivier

Kecak & Fire Dance (Bij Ulu Watu)
Behoorlijk toeristisch maar toch voor vele een leuke belevenis is de Kecak dans. Deze dans wordt op meerdere locatie op Bali uitgevoerd maar is tijdens zonsondergang bij Ulu Watu wel het aantrekkelijkst om te zien. Rond 1930 kreeg deze dans voor het eerst enige bekendheid. Het wordt uitgevoerd in een cirkel door ongeveer 60 tot soms wel 100 mannen in een ontbloot bovenlijf. De Kecak verteld een verhaal van een strijd waarbij Varana de krachten bundeld met prins Rama tegen Ravana (een slechte koning). De Kecak is afgeleid van een exorcisme dans met de bedoeling om in trance te geraken.

Tirta Empul
De tempel van de Heilige lente is niet alleen een van de mooiste maar’ ook een van de meest heilige plaatsen in heel Bali. Tirta Empul betekent ‘water dat afkomstig is van de aarde op natuurlijke wijze’ en de tempel heeft deze naam vanwege de bron waar de tempel omheen is gebouwd. De wateren van deze bron zouden genezende krachten hebben. Er zijn verschillende gebieden om te baden en tijdens festivals of ceremonies zijn deze gevuld zijn met mensen. Tirta Empul is meer dan duizend jaar oud en is in Tampak Siring in Gianyar Regency. Het is pal naast het paleis van de president.

Kintamani en Mount Batur
Het bergachtige gebied van Kintamani is adembenemend mooi en is een van de meest populaire plaatsen in Bali om te bezoeken. Mount Batur is een kleine maar actieve vulkaan met borrelende warmwaterbronnen. Hij is vierentwintig keer uitgebroken sinds 1800. De laatste grote uitbarsting was in 1917 waarbij duizenden werden gedood en vele tempels werden verwoest. Andere uitbarstingen dwongen mensen opnieuw te lokaliseren en een van de belangrijkste tempels van Bali, Pura Ulun Danu, werdt ook verplaatst. Het stondt oorspronkelijk in de enorme krater, maar is nu op de top van de heuvelrug. Mount Batur is ongeveer 1700 meter hoog en je kunt het in ongeveer twee uur beklimmen. Naast de vulkaan vindt u de wilde en prachtige halvemaanvormige Lake Batur, het grootste meer van Bali.