Kundalini Yoga, een vorm van gymnastiek?
Het eerste wat er in mij opkomt als ik aan Kundalini Yoga denk is gymnastiek. Dit klinkt misschien een beetje denegerend en dat is zeker niet mijn bedoeling echter heeft het in mijn beleving toch wel enige overeenkomsten. Dat komt door de bewegingen en de herhalingen van de beweging. Kundalini Yoga is dus een dynamische yogastijl die wordt gecombineerd met diverse ademhalingstechnieken en meditaties. De lessen duren vaak een uur tot anderhalf en bestaant uit een vaste volgorde van bewegingen genaamd Kriyas. Vaak gebruikt men ook lichamelijke thema’s tijdens een les zoals bijvoorbeeld het immuunsysteem. Daarnaast beoefent men ook diverse mantra’s
br
Er wordt gezegd dat Kundalini Yoga specifiek inwerkt op het zenuwstelsel en het klierensysteem waardoor het effect van de oefeningen meteen wordt ervaren in de vorm van ontspanning, vitaliteit en alertheid. Fans van Kundalini Yoga beoordelen deze stijl als de krachtigste vorm. Daarnaast wordt er gezegt dat Kundalini Yoga is bedoeld voor gezinshoofden, diegene die moeten omgaan met dagelijkse stress, huishoudelijke uitdagingen, de opvoeding en het onderhouden van een bedrijf of werk.
Oprichter en geschiedenis
Kundalini Yoga zou geheim gehouden zijn tot 1969. Dit was het moment dat Yogi Bhajan openlijk Kundalini naar buiten bracht met de intentie om de mensheid voor te bereiden op de grote veranderingen van onze planeet. Opdat we door een hoger bewustzijn en vastberadenheid een soepele transitie doorstaan.
Yogi Bhajan is geboren in de zomer van 1929, zijn vader was een dokter en zijn moeder van groot invloed in het dorp. Zijn ouders waren vastberaden dat hun zoon naar de beste school zou gaan. Helaas bleek dit een katholieke meisjes school te zijn. Dus dat was de school waar hij naartoe werd gezonden. Al van jongs af aan had harbhajan veel interesse in spiritualiteit en religie en hij deed veel moeite om guru’s en heilige personen te ontmoeten. Op zeven jarige leeftijd begon hij met zijn Kundalini studie bij Sant Hazara Singh en werd Master op de jonge leeftijd van 16. Onderwijl ging hij ook naar school waar hij uitblonk in diverse sporten. Wanneer iemand anders druk was met conditie praktiseerde Harbhajan Kundalini Yoga. In september 1968 besloot hij naar Canada te verhuizen waar hij een baan aangeboden had gekregen om op de Uicersiteit van Toronto yogales te geven. Op het moment dat Bhajan aankwam bleek zijn koffers te zijn verdwenen en de man die hem de baan had aangeboden overleden in een auto ongeluk. In de daaropvolgende maanden leefde hij van een baantje in een boeken winkel. Todat hij werd aangenomen als een therapeut in een yoga centrum. Het was tijdens zijn bezoek aan Los Angeles waar hij besloot om op 5 januari 1969 voor het eerst een lezing te geven. Dit was het begin van een nieuwe periode in zijn leven en in de daaropvolgende jaren begeleide hij meer en meer mensen en kreeg hij steeds meer volgelingen. In 1976 starte hij zijn eerste Vrouwen training kamp in Mexico. Tot zijn overlijden in 2004 heeft Yogi Bhajan vele geïnspireerd en begeleid met zijn Kundalini leer en ook nu weet hij nog velen te inspireren.
Op de website van 3HO staat dat Kundalini Yoga de yoga van bewustzijn is. Maar is dat niet het geval voor de meeste yoga stijlen. Sterker nog, is dat niet uberhaupt de onderdeel van yoga, het pad van bewustzijn? Ik kom hier een beetje kritisch over maar het is met deze posts mijn bedoeling om uit te zoeken wat de verschillen zijn tussen al die yoga stijlen en wat mij tot nu toe opvalt is dat de basis principes over het algemeen hetzelfde zijn maar dat men erover spreekt alsof het anders is dan. een andere stijl.
Adem
Hetzelfde geld ook voor de ademhaling. Ook bij Kundalini yoga wordt vermeld dat adem een centrale plaats inneemt. Nu is adem uberhaupt een belangrijk onderdeel binnen yoga en heeft tevens een ondersteunende rol voor het bewustzijn. Een verschil bij Kundalini Yoga is wel dat men veel gebruik maakt van de vuuradem oftewel de kapalabhati. Dit is een ademhalingsoefening waarbij men heel intens uitadement onderwijl de buik diep intrekkend. Dit dient men snel achter elkaar te doen.
Het verschil
In de tekst heb ik al een aantal verschillen aangehaald maar hier nog een aantal punten waarmee Kundalini Yoga zich duidelijk onderscheidt van yogastijlen als Hatha en Ashtanga Yoga.
- Men gebruikt in plaats van “Om” de mantra “Ong Namo Guru Dev Namo” dit betekend “ik roep aan de innerlijke goddelijke leraar”
- De Kundalini energie dat zich richt op de “slapende” energie die zich bevindt aan de basis van de ruggengraat
- De vuurademhaling, een energieke ritmische ademhalingsoefening
- De Kriyas. Iedere les heeft minstens één kriya gericht op het ervaren van een specifiek lichamelijk effect
- Mantra’. Ook al worden tegenwoordig tijdens vele yogalessen aandacht besteed aan mantra’s staat Kundalini Yoga hier wel om bekend
- Meditatie’s. Hier wordt in verhouding meer aandacht aan besteed dan bij andere yogastijlen
- Houding. Bij onder andere Hatha en Ashtanga Yoga wordt meer aandacht besteed aan houding terwijl men bij Kundalini Yoga juist meer aandacht wordt besteed aan de innerlijke energie
Voor wie
Kundalini Yoga is fysiek gezien zeker geschikt voor de veel mensen en het is dus zeker aan te raden om deze yogastijl een kans te geven als je in een zoekfase zit naar de beste yogastijl voor jou. Ik zelf hou best van een fysieke stijl echter is Kundalini niet voor mij weggelegd.